top of page
  • Foto van schrijverIvonne van der Velden

Frans in het ziekenhuis

Op maandag 23 mei kwam met een keiharde klap onze wereld tot stilstand en ons fietsavontuur tot een abrupt einde. We zijn van achteren aangereden door een auto. Eerst werd ik geschept/geraakt en daarna Frans.

Een zonnige ochtend met blauwe lucht werd een inktzwarte dag.


………


Frans is met de traumahelikopter naar het Karolinska Univerisitair Ziekenhuis gebracht waar hij nu verblijft. Hij ligt in coma en wordt beademd. Zijn nek is gebroken en ondertussen gestabiliseerd en hij heeft twee kleine bloedingen in zijn hersenen. Deze bloedingen zijn niet het grootste gevaar maar DAI gradatie 3 (minuscuul kleine bloedingen die de zenuwen beschadigd hebben) wel. Daarnaast heeft hij wat schaafwonden en zijn zijn ribben aan linkerzijde gebroken/gekneusd. Ik heb mijn rechter kniebanden wat verrekt en blauwe plekken maar mankeer verder niets. Over het herstel van Frans kunnen de dokteren nog niets zeggen. Dat kan heel minimaal/negatief zijn zoals de toestand waarin hij nu verkeerd: buiten bewustzijn. Maar het kan ook voorspoedig verlopen waarbij de neurologische verbindingen in zijn hersenen zich langzaam herstellen. Feit is in ieder geval dat het heel lang gaat duren en de uitkomst en mate van zijn herstel ongewis is.


Hoe gaat het met mij?

Elke ochtend wordt ik wakker in een nachtmerrie maar sta ik op met nieuwe moed en kracht om er voor Frans te zijn. Ik praat met hem, aai en knuffel hem (voorzichtig), masseer zijn voeten en spoor hem aan wakker te worden. Dat doe ik gelukkig niet alleen: familieleden en vrienden ondersteunen mij hier ter plekke en we worden overladen met steunbetuigingen via een groepsapp waar we iedereen op informeren. Voor Frans is er op dit moment geen betere plek om te zijn, de behandeling in dit ziekenhuis is uitmuntend en hij is in goede, zorgzame handen.

We hopen maandag of dinsdag naar Nederland gerepatrieerd te worden waar ‘the long way home’ pas echt begint. De laatste Post laat ik hier achter in het ziekenhuis. Misschien dat ik deze website gebruik om af en toe een update te geven over Frans maar dat weet ik nog niet.

Dank voor het volgen van ons fietsavontuur.

Lieve groet,


Ivonne


Recente blogposts

Alles weergeven

Waar pak ik de draad op? …. Frans is op 1 juni van Het Karolinska Ziekenhuis in Stockholm, Zweden naar het ETZ-Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, Nederland gebracht. Hij is niet meer uit de coma ontwaak

bottom of page